Hoe u stucwerk goed kunt onderhouden

Het afwerken van muren met stuc zorgt voor een duurzaam en mooi resultaat. Om de pracht en perfectie van uw stucwerk te behouden in de komende jaren, is het cruciaal om te weten hoe u het correct kunt onderhouden. In deze blog leest u alles over het schoonmaken en onderhouden van stucwerk.

Wat u moet weten over het onderhouden van gestucte muren en plafonds

Het schoonmaken van uw stucwerk op regelmatige basis is van cruciaal belang voor de kwaliteit. Zorg ervoor dat zowel stucwerk binnen als buiten regelmatig gereinigd wordt om de kwaliteit te behouden. Er zijn verschillende manieren om het stucwerk schoon te maken, afhankelijk van het type stucwerk en waar het zich bevindt.

Als uw stucwerk op een binnenmuur is geplaatst, kunt u het vuil verwijderen met een droge doek of stoffer. Voor lastig te verwijderen vuil is een borstel of stofzuiger met borstelkop aan te bevelen. Deze taak hoeft niet wekelijks uitgevoerd te worden, maar met enige regelmaat reinigen is aan te bevelen.

Als het stucwerk zich op de buitenmuur bevindt, is het essentieel om de juiste reinigingsmethode te selecteren. Hierdoor vermijdt u dat er per ongeluk schade wordt toegebracht aan het stucwerk. Dit is bijzonder belangrijk als u van plan bent om de muur te reinigen met een hogedrukspuit.

Zorg dat de druk op de juiste manier is afgesteld, zodat het stucwerk niet per abuis samen met het vuil wordt verwijderd. Een mogelijkheid is om te kiezen voor een stoomreiniging, dit neemt wat meer tijd in beslag maar maakt geen gebruik van chemicaliën en verbruikt in verhouding minder water. Dit is een doeltreffende reinigingsmethode, maar het vereist zorgvuldigheid om schade aan de gevel te voorkomen.

Belangrijke adviezen voor het stucwerk onderhoud

Naast het opruimen zijn er nog andere nuttige adviezen die van belang zijn bij het onderhoud van stucwerk. Op deze manier kunt u zelf de muren en plafonds goed verzorgen. Hieronder vindt u een aantal handige adviezen voor het verzorgen van stucwerken.

Om schade aan het stucwerk te voorkomen, is ventilatie essentieel vanwege de gevoeligheid voor vocht en vochtplekken. Vochtplekken kunnen het stucwerk beschadigen en in bepaalde gevallen zelfs leiden tot schimmelvorming. Dit is niet fraai en kan uw gezondheid schaden.

Door goed te ventileren kunt u vochtophoping voorkomen. Op deze manier wordt voorkomen dat vocht zich ophoopt en dat de ruimte afgesloten blijft. Om vochtophoping te voorkomen, is het belangrijk om de ruimte regelmatig te luchten.

Voorkom schade aan uw muur door stoten te vermijden!De muur met stucwerk is vatbaar voor schade door stoten of vallen tegen de muur, vanwege de aard van het materiaal. Als het stucwerk in aanraking komt met stoten, loopt u het risico dat het beschadigd raakt of scheurt.

Plaats geen meubels direct tegen de muur om beschadiging van het stucwerk te voorkomen. Een muur ziet er mooi uit met een afwerking van plinten. Op deze manier kunt u onbedoelde stoten tegen de muur voorkomen.

Wanneer er schade aan het stucwerk optreedt, is het zaak om dit direct te herstellen. Indien er sprake is van een vlekje of vingerafdruk, kunt u deze het beste voorzichtig weghalen met een zachte doek. Neem rustig de tijd en wees behoedzaam bij het verwijderen van vlekjes of vingerafdrukken, om zo grotere beschadigingen te voorkomen.

Beschadigingen zoals gaten of krassen in stucwerk kunnen gemakkelijk zelf gerepareerd worden met behulp van vulmiddel. Het vulmiddel is verkrijgbaar bij verschillende bouwmarkten en bij lokale stukadoors. Bij meer ingrijpende reparaties aan stucwerk kan het verstandig zijn om een vakman te vragen.

Raadpleeg een stukadoor voor advies over de juiste aanpak. Hier kunt u ook komen als er beschadigingen zijn in afgewerkte stucwerken. Deze kan op dezelfde manier het reliëf herstellen.

Op zoek naar een stukadoor? Bel E.S. Schilders & Afbouwbedrijf

Er zijn diverse manieren om uw stucwerk goed te verzorgen. Als u interesse heeft in professioneel vakwerk door een stukadoor, of vragen heeft, neem dan gerust contact met ons op. U kunt de stukadoors van E.S. Schilders & Afbouwbedrijf bereiken via 085 106 1243.

Snel een medewerker spreken? Bel 085 106 1243

Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant..

> De voordelen van stucen ontrafeld en toegelicht
> Stucwerk voor huisisolatie en energiebesparing
> Tip 1 maak een afspraak bij de loodgieter voor een optimale voorbereiding op stucwerk
> Advies voor het herstellen van kleine beschadigingen aan uw stucwerk met vulmiddel