Tip 1 maak een afspraak bij de loodgieter voor een optimale voorbereiding op stucwerk

Een strak gestucte muur tilt de uitstraling van uw huis naar een hoger niveau. Met stucwerk bekomt u een egale muur die ideaal is voor het aanbrengen van verf of behang. Het stucen van de muur is een klus die de nodige inspanning en zorgvuldigheid vraagt.

Het voorbereidende werk kunt u zelf eenvoudig thuis doen!De eerste en cruciale stap is het voorbereiden van de muur. Bekijk deze blog met 11 tips om uw muur goed voor te bereiden op stucwerk.

Voordat u van start gaat met het voorbereiden van de muur, is het verstandig om eerst uw woning gereed te maken voor het stucwerk. Om de muur grondig en volledig te kunnen stucen, is het belangrijk om alle radiatoren te laten weghalen vóór de klus. Het is verstandig om deze handeling te laten verrichten door een loodgietersbedrijf, zo kan u erop vertrouwen dat alles nauwkeurig en veilig wordt uitgevoerd.

Tip 2: Zorg dat uw muur geheel kaal is

Dit geldt voor verschillende dingen die op de muur hangen of in de muur zijn geplaatst. Als de muur die u wilt stucen in een trapgat zit, wordt aangeraden om de trapleuning te verwijderen. Dit zorgt ervoor dat de stukadoor vrij kan bewegen en overal goed bij kan.

Bij muren met afdekplaatjes, stopcontacten of schakelaars, is het beter om deze tijdelijk te verwijderen. Dit garandeert dat de muur geheel vrij is en er geen stuc op terechtkomt. Tot slot is het raadzaam om zoveel mogelijk deuren in de woning (omgeving van het stucgebied) te verwijderen, zodat de stukadoors vrij kunnen bewegen.

Tip 3: Creëer een veilige stuc-omgeving rondom uw muur voor een goede voorbereiding

Om ervoor te zorgen dat het stucwerk enkel op de muur wordt aangebracht, is het belangrijk om alle meubels voor en rondom de muur weg te halen. Dit zal het gemakkelijker maken voor de stukadoor om bij de muur te werken. Als het tijdelijk niet mogelijk is om meubels elders te zetten, kunt u ze ook afplakken (lees tip 4).

Tip 4: Laat uw muur helemaal vrij van spullen

Wanneer u besluit om slechts bepaalde delen van een ruimte te stucen, is het verstandig om de randen van de muur af te plakken. Overweegt u om een stukadoor in te schakelen, dan kunt u overleggen hoe de muur afgeplakt moet worden. Dit is van essentieel belang met het oog op de garantie.

Om te voorkomen dat er veel stof vrijkomt tijdens het stucen van een muur, is het belangrijk om de vloer af te dekken. Als uw meubels niet verplaatsbaar zijn, kunt u samen met de stukadoor afspraken maken over hoe u ze op de juiste manier afdekt. Denk aan het beschermen van de meubels met een plastic zeil en tape.

Tip 5: Bepaal van tevoren de ondergrond voor het stucen

Belangrijk voordat u begint met de voorbereiding is om te weten op welke ondergrond u gaat stucen, niet elke ondergrond kan direct bewerkt worden. Als u te maken heeft met een kale muur met schoonmetselwerk, is een raaplaag aan het begin nodig, terwijl in het geval van een muur bestaande uit gipsplaten, dient u eerst zelfklevende bewapeningsband op de naden aan te brengen. Een belangrijk aspect bij het bepalen welke voorstrijk nodig is, is het vaststellen van de ondergrond.

Tip 6: Zorg ervoor dat uw muur stucwerk klaar is met een inspectie

Het is van belang om vooraf te controleren of de muur klaar is voor stucwerk, alvorens u begint met de voorbereiding. Voor een perfect gestucte muur is het essentieel om ervoor te zorgen dat alle schade aan de muur van tevoren gerepareerd is en alle mogelijke behangresten zorgvuldig zijn verwijderd. Het nalaten van deze controles kan resulteren in onregelmatigheden die zichtbaar worden in het gestucte oppervlak na afloop.

Tip 7: Zorg ervoor dat de muur helemaal stofvrij is

Nu kunt u zelf de muur schoon en stofvrij maken met een grote grove borstel. Wanneer er extra fijnstof op de muur aanwezig is, is het een goed idee om de borstel een beetje vochtig te maken. Als de borstel licht vochtig is, zal stof goed worden opgenomen en wordt de muur volledig schoongemaakt.

Tip 8: Vetvrij maken

Zodra de muur geheel vrij is van stof, kunt u aanvangen met het ontvetten van de muur. Zorg ervoor dat u doekjes, warm water en ontvetter klaar heeft staan. Doe de ontvetter bij het warme water en maak daarmee de doekjes nat.

Gebruik deze om de muur schoon te maken. Zorg ervoor dat de doekjes goed uitgeknepen zijn, ze mogen niet te nat zijn wanneer u ze op de muur aanbrengt. Houd goed in de gaten met welke hand u reinigt en welke hand vies is, om herhaling te vermijden.

Tip 9: Regel zelf dat u de optimale hechting van uw muur behoudt

Zodra de muur klaar is, kunt u overwegen om een extra laag aan te brengen zodat het stucwerk goed blijft zitten. Indien u teruggaat naar tip 4, zou u moeten weten wat voor ondergrond u heeft. Afhankelijk van het type ondergrond dient u een ander product te gebruiken om de muur te behandelen.

Een hechtlaag voorstrijk is aan te raden voor niet-zuigende ondergronden (bijvoorbeeld beton, gipsblokken, gipsplaten, enzovoort). Primer grondeermiddel is aan te raden voor zuigende ondergronden (denk aan kalkzandsteen, cellenbeton, rode baksteen, enzovoort). Overweeg om met een stukadoor te overleggen over het aanbrengen van beide producten met een kwast in een dunne laag op de muur.

Tip 10: Goede droging van de muur voordat u begint met stucen

Na het schoonmaken, ontvetten, stofvrij maken en behandelen van de muur, is het verstandig om de muur grondig te laten drogen. Als de muur vochtig is of water vasthoudt, kan het stucwerk mogelijk niet goed hechten. Het is verstandig om ervoor te zorgen dat dit een paar uur voor de stukadoor komt gedaan wordt, zodat u weet dat alles goed blijft zitten.

Tip 11: Kies voor hoekbescherming bij het voorbereiden van uw muur op stucwerk

Als laatste voorbereidende maatregel voor het stucen is het goed om hoekbeschermers toe te voegen. Om ervoor te zorgen dat het stucwerk strak op de muur komt, kunt u overwegen hoekbeschermers te gebruiken. Door hoekbeschermers in de hoeken van de te stucen muur te plaatsen, blijft alles mooi en goed beschermd.

Doe dit ten minste 3 uur voor het stucen. De keuze van beschermers is afhankelijk van de dikte van de stuclaag. Voor stuclagen onder de 3 millimeter, heeft u dunpleister hoekbeschermers nodig en voor stuclagen vanaf 3 millimeter zijn dikpleister hoekbeschermers noodzakelijk.

Kunt u wat hulp gebruiken?

Met deze bruikbare aanwijzingen is uw muur helemaal stuc-proof!Vindt u stucwerk ingewikkeld of heeft u vragen, neem dan gerust contact op!Neem voor eventuele vragen of het vastleggen van afspraken contact op met E.S. Schilders & Afbouwbedrijf via 085 106 1243.

Snel een medewerker spreken? Bel 085 106 1243

Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant..

> Hoe u stucwerk goed kunt onderhouden
> De voordelen van stucen ontrafeld en toegelicht
> Stucwerk voor huisisolatie en energiebesparing
> Advies voor het herstellen van kleine beschadigingen aan uw stucwerk met vulmiddel